nedeľa 23. júla 2017

Slobodu pre Landu, píšu na Vuelte. Ale cyklistickým rebelom už nie je

Vrcholky Picos de Europa hľadeli v nedeľu v Astúrii na ďalšie dejstvo závodu. Tu vlastne začala reconquista. V roku 718 tú družina kresťanských bojovníkov na čele so šľachticom Pelayo porazila oveľa početnejšie maurskej vojsko. Podľa legiend tým dala prvý podnet ku znovuoslobodenie celého polostrova.

Teraz si na asturských cestách prečítate: "Slobodu pre Landu." Tak španielski fanúšikovia dávajú najavo, že ich "budúci Contador" bol tento rok tímom Astana obmedzovaný vo svojich právach.

Strih časom. Finále Gira 2015. Landa uniká v kráľovskej etape a virtuálne sa posúva na druhé miesto poradí pred Arua.Ale v slúchadlách začuje: "Počkaj na Fabia." Talian Aru je totiž pre talianskeho manažéra stajne Martinelliho vyvoleným mužom - a Landa to nesmie na Gire narušiť.

Vráti mu to Astana v Španielsku?

Len naoko.

Pred Vuelta ešte šéfovia tímu navonok hovorili o triu lídrov Aruovi, Nibalim a Landovi. Neskôr však Landa prezradil: "Lídrom bol od začiatku určený len Fabio Aru."

Nádej na dobré celkové umiestnenie stratil Španiel už pred týždňom, kedy zaostal o 14 minút. Vo stredajšej kráľovskej etape v Andorre však ušiel s utečencami a sám uháňal pre etapový primát.

Za ním tvrdo dreli Astana s Arue na čele. Vtedy sa Landa obával, že zase príde pokyn: Počkaj na Fabia. Preto si vytrhol z uší slúchadlá. Bez spojenia nie je velenie.Vyhral etapu - a za cieľom si nasadil slúchadlá späť.

"Vzal som si na chvíľu svoju slobodu, napriek tímovej stratégii," líčil. "Túto etapu som si v diári dávno zatrhol."

Rebel? Áno. Ale len krátko. Príliš veľa rebelských činov by mu do budúcna v očiach športových riaditeľov naprieč všetkými tímami pridelilo nálepku "nespoľahlivý".

"Až do Madridu teraz pôjdem pre Fabia," uisťuje teraz v Astúrii - a podľa toho sa cez víkend na trati i chová.

Po sezóne potom Astanu opustí. Hovorí sa o dvorení s tímom Sky. Dostane tam voľnú ruku?

Ak odíde na Tour s Chrisom Froomem, tak ťažko.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára